top of page
Sök
  • Skribentens bildGothia

Våra 5 bästa tips för att undvika influensan på arbetet (och hemma)

Influensatider är en återkommande börda under höst- och vintermånaderna. Detta drabbar de flesta på flera olika plan. Om du väl sjuknar in kan det innebära tid borta från jobbet, borta från fysisk aktivitet eller kanske till och med vård av barn. Det är varken roligt för plånboken eller hälsan. Därför har vi sammanställt detta inlägg med våra bästa tips på hur du kan hålla influensan på avstånd.





1. Tvätta och torka händer ofta (och på rätt sätt)

Det tjatas ständigt om vår hygien på händerna och vi kan bara understrykas detta flera gånger. Att tvätta händerna är det enklaste och förmodligen bästa tipset vi har idag. Vi arbetar, pillar på mobiler, tar i handtag och skakar hand med våra händer. Detta gör att vi sprider bakterier ganska snabbt och när du väl kliar dig i ögat under dagen eller skall äta din smörgås så ger du bakterierna fritt fram. Därför bör du tvätta händerna ofta om du vistas på en allmän plats med mycket människor. Inte bara efter toalettbesöken.


Tänk även på att torka av händerna ordentligt efter tvätt då bakterier fortfarande kan finnas kvar på händerna. De fäster även lättare på händer igen, om du springer iväg med blöta händer och låter luften ”göra jobbet”. Vi rekommenderar i första hand pappershanddukar på arbetsplatsen, framför handdukar och elektriska handtorkar, för maximal bakterieeliminering. Detta har de flesta av våra kunder anammat och vi hjälper självklart till med leverans av detta.



2. Håll dina ytor rena

Det är ingen nyhet för oss inom branschen att ett vanligt skrivbord i kontorslandskap kan innehålla runt 10 miljoner bakterier. Man tar för givet att toaletterna är värst men glömmer snabbt att både tangentbord, mobiltelefoner och den hostande kollegan är större bakteriespridare. Detta är ännu en anledning till att hålla god handhygien och även att uppmuntra kollegerna till detta.

Här rekommenderar vi självklart att samtliga ytor torkas av ordentligt, vilket ett duktigt städbolag kan hjälpa er med. Väljer din arbetsgivare att inte anlita en firma kan det vara en god idé att åtminstone någon gång i veckan torka av sina redskap och arbetsytor på egen hand.



3. Missa inte dom allmänna ytorna

Vill det sig illa kan ett influensavirus överleva upp till 8 timmar på en yta. Här är återigen ett seriöst städbolag nyckeln till en trivsammare och friskare arbetsplats. Dock kan man självklart uppmuntra kollegorna eller familjemedlemmarna till att torka av ytorna med antibakteriella våtservetter. Dessa kan man ha ståendes framme och arbeta tillsammans mot sjukdomarna, både hemma och på jobbet. Var dock försiktig med känsligare ytor då våtservetter eventuellt kan lämna spår efter sig.





4. Bakterier + desinfektion = sant

Antibakteriella våtservetter är ett steg i rätt riktning. Här kan man även komplettera med en eller flera flaskor handsprit. De flesta har handsprit utplacerade i sina toaletter men placera de i så fall hellre på allmänna ytor där det saknas tillgång till vatten och där många människor vistas. På så sätt kan man snabbt desinficera händerna när man inte har tid att springa till toaletten för att tvätta händerna. Det fyller även en större funktion än att ställa den på handfatet, där du desinficerar dina redan rena händer.



5. Kombinera rörelse med goda matvanor

Har du möjlighet till friskvård på jobbet? Eller kanske till och med en flexibel arbetsplats där du kan träna på lunch? Ta i så fall vara på detta tillfälle. Att gå ut och röra på sig stärker ditt immunförsvar, höjer din energinivå och rensar tankarna mentalt. Fördelar som i sin tur arbetar proaktivt mot att bli sjuk både hemma och på jobbet. Kombinera detta med en bra och vitaminrik kost och du har ett bra vapen mot influensatiderna. Här kan du uppmuntra chefen till en aktivare arbetsplats men även en fruktkorg för dina kollegor, att stärka hälsan med.



Bonustips: Stanna hemma när du är sjuk

Om du implementerar våra tips ovan och mot förmodan ändå skulle åka på en sjukdom, vill vi bjuda på ett bonustips. Gör dig själv och framförallt dina kollegor en tjänst och stanna hemma. När du blir sjuk behöver kroppen vila. Lyssna på kroppen. Vila upp dig och kom tillbaka starkare. Du visar även respekt mot dina kollegor då du minskar risken att sprida din sjukdom vidare och göra näste man på jobbet sängliggande. Oavsett sjukdom är nyckeln att dricka mycket vätska, vila mycket och att ge kroppen extra energi i form av bra mat.


Lycka till!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page